Med prosjektet Ydalir Torg, viser Nordbolig at de tar FNs klimarapport på alvor. – Det finnes ikke noe lignende prosjekt i Innlandet, sier konsernsjef i Nordbolig, Oddvar Haugen.

– Klimarapporten FN nylig kom med sier at det haster mer enn noen gang å få ned utslippene. Ydalir-prosjektet kom på banen lenge før denne rapporten, og det viser at dette er et viktig prosjekt med tanke på framtiden, forteller konsernsjefen i Nordbolig, Oddvar Haugen ivrig.

Nå starter snart salget av første byggetrinn på Ydalir Torg. Premisset for prosjektet er at hele nabolaget skal ha null utslipp. Det vil derfor bli utarbeidet et livsløpsregnskap for boligene på hvor mye CO2 byggene slipper ut fra opprinnelse til drift og rivning. 

Noe lignende har man ikke sett i Innlandet tidligere.

–  Får vi til det vi ønsker her så er dette et helt unikt prosjekt. Å komme tilbake dit om ti år, se det yrende livet i området og plantene som har vokst ordentlig på plass kommer til å bli skikkelig gøy, sier Haugen.

Ikke gå glipp av informasjonsmøte om Ydalir Torg – hold deg oppdatert her!

Et levende nabolag for alle

Nordbolig med prosjektutvikler Katrine Aalstad i spissen, har jobbet med Ydalir Torg i nesten tre år. Aalstad

og Haugen er ikke redde for å være en pioner i bransjen når det kommer til å bygge klimavennlige boligområder i Innlandet.

 Bygg og bo står for 40 prosent av de lokale klimagassutslippene, det er faktisk mer enn transport. Vi vet at det kommer nye krav til vår bransje. Da er det bedre å være i forkant og være med på å finne løsningene, sier Aalstad og ser bort på konsernsjefen.

– Som regel snakker vi bare om utslippskutt fra bygg, som skal løses gjennom bedre teknologi. Vi skal redusere utslippene våre med 55%, da må vi se alle utslippsområdene i en sammenheng og starte med å tilrettelegge for en mer klimavennlig livsstil for de som skal bo her, sier Haugen.

Nordbolig har derfor hatt høyt fokus på å skape et godt boområde på Ydalir Torg. Det vil være flere aktivitetsplasser hvor det ikke bare er sandkasser og lekestativ, men også litt kulere aktiviteter for de eldre barna, utekjøkken og flere oppholdsrom hvor man kan møtes på tvers av generasjonene. Blant annet kan man dyrke egne grønnsaker på området. Det vil også bli gode delingsløsninger med sparkesykler, sykkel, bil og til og med en hel leilighet som er satt av til å kunne deles av beboerne.

– Ved å tilrettelegge for delingsløsninger og mer fellesskap, så kan vi nå utslippsmålet, sier Haugen og peker på at prosjektet vil ha gode fellesarealer for absolutt alle.

Haugen og Aalstad tror ikke beboerne vil merke noe til at de bor i ekstra klimavennlige hus. Det er ting som bruk av trefiber, innsprøytet (gjenbrukt) isolasjon og bruk av andre type plateprodukter enn standard gipsplater som gjør at CO2-regnskapet går opp.

– Tiltakene betyr ikke at vi skal tilbake til steinalderen. Vi fant faktisk ut at vi løser klimautfordringen best ved å se det mer i en større sammenheng med de andre samfunnsutfordringene vi nå står ovenfor. Blant annet ensomhet og eldrebølgen.

Vil endre folks vaner frivillig

Ydalir Torg har alt man trenger og mer til. Det er kort vei til sentrum av Elverum, badevann rett ved, skog, barnehage, skole og butikker. Når Nordbolig i tillegg legger til rette for et fantastisk bofellesskap med flere aktivitetssoner i selve byggeprosjektet, kan man knapt ønske seg noe mer.

– Det viktigste klimatiltaket vårt er å få folk til å ville ha mindre. Dette gjelder areal man opptar, hvor stort huset er, hvor mange ting man har, hvor mye vi reiser og lignende. Det er vår oppgave å gjøre boligene og områdene rundt så attraktive at folk ikke har det samme behovet for å reise, sier prosjektutvikleren og utdyper:

– Vi har lagt mye mer i både utformingen av boligen og området rundt fordi det gode livet skal være hjemme. Det vi setter pris på og det som gir livet mening skal være hjemme. Det er et helt annet klimatiltak enn tekniske løsninger.

Hun tror Ydalir Torg blir en suksess, og et prosjekt som viser vei for framtiden.

– Skal vi lykkes med 50 prosent utslippsreduksjon må alle endre vanene sine. Vi skal gjøre det naturlig, tilgjengelig og til og med attraktivt.

Hun gleder seg til å se boligene reise seg, og løsningene man nå kan se på tegningene bli til virkelighet.

– Jeg tror alle som kjøper bolig på Ydalir Torg vil kjenne at de har kjøpt et godt prosjekt som de er veldig fornøyd med. Og så vil noen tenke at de gjør en miljøinnsats – en forskjell, ved å velge dette prosjektet. Andre vil bare tenke at dette er et bra sted å bo, men så gjør de den forskjellen likevel, sier hun og smiler.

Om Ydalir Torg:

Salgstart er estimert til like før jul 2021, mens byggingen kommer i gang våren 2022. Informasjonsmøte vil snart finne sted.

Er du nysgjerrig på prosjektet kan du holde deg oppdatert her!